De Klus

Ik zit hier natuurlijk niet voor de lol. Gewerkt moet er worden, en niet zo’n beetje ook!
Ik zit in Kuala Lumpur voor een groot internationaal bedrijf, waarvan ik de naam maar even in het midden laat, omdat ik, zoals gebruikelijk, een strikte geheimhoudingsverklaring heb getekend. Laat ik volstaan met de mededeling, dat ze over de hele wereld vestigingen hebben en in Maleisië een groot rekencentrum bezitten, waar meer dan 1.000 IT-ers werkzaam zijn.

Mijn klus heeft te maken met een backend systeem, een soort Enterprise Service Bus (ESB), waar alle in- en uitgaande dataverkeer met externe klanten doorheen moet. Transactievolumes liggen tegen de 10 miljoen per maand, dus je kunt je voorstellen dat zo’n systeem belangrijk is. Helaas heeft het de laatste tijd nogal wat hoofdpijn veroorzaakt, het systeem ligt er namelijk regelmatig uit. Een kwartiertje downtime betekent ruim 3.000 transacties de mist in, dus gemiste omzet. En, erger nog, ze merken ook, dat er na iedere flinke storing klanten afhaken en nooit meer terugkomen, dus extra omzet verloren.
Er loopt inmiddels een omvangrijk project om de zaak op orde te brengen, onder andere via upgrades van hardware en middleware. Een analyse heeft evenwel ook uitgewezen dat hun huidige testproces tekort schiet om de kwaliteit van het systeem te borgen. Hun defect detection rate ligt rond de 55% en dat willen ze de komende tijd omhoog brengen naar 85%. Een nobel, lofwaardig, verstandig en profijtelijk streven, dat ik als tester van harte kan ondersteunen. Sterker nog, dat zouden meer organisaties moeten doen.

Maar ja, dat is makkelijker gezegd  dan gedaan, want ervaring met testprocesverbetering ligt niet voor het oprapen. Ze hebben eerst intern gezocht, daarna in Maleisië, daarna in India, daarna in heel Oost-Azië en daarna in de VS: vruchteloos. Tenslotte in Europa, en waar kom je dat uit? Inderdaad, bij Polteq!
Zo kwam het, dat ik op 18 september (bevrijdingsdag Eindhoven, dat zit nu eenmaal in mijn geheugen gegrift) voor het eerst het – aangenaam gekoelde – rekencentrum betrad en daar met open armen werd ontvangen als degene die alle testproblemen in de komende maanden eventjes zal oplossen. Ik zal wat aan verwachtingenmanagement moeten doen, vrees ik. Het zou zomaar kunnen, dat er een paar probleempjes overblijven die nazorg behoeven als ik weg ben.

De klus nu, voor zover ik dat na een week op het netvlies heb: ik ga een testbeleid ontwikkelen, dat richting geeft aan het testen, althans binnen de afdeling die voor de ESB verantwoordelijk is. Belangrijk aspect daarbij is het beheer van de End-to-End testomgeving, die gedeeld wordt door alle projecten die met de ESB van doen hebben. Ook performance testen staat op de agenda, hoewel ik de indruk heb dat ze dat goed onder controle hebben. Maar met dergelijke transactievolumes kun je je geen enkel performanceprobleem veroorloven.
Het belangrijkste is het kweken van testbewustzijn en het implementeren van een gestructureerd testproces dat breed wordt gedragen door alle betrokkenen, dus niet alleen door Ontwikkeling, maar ook door Beheer en Operations, en uiteraard de Business. Waarbij een flink deel van de ontwikkeling is geoutsourced naar India, dus de testregie daarvan zal ik ook onder de loep nemen.

Binnen de organisatie, in het Europese Center of Excellence, heeft men ISTQB omarmd. Dat kan dus mooi dienen als leidraad. Tot mijn genoegen mag ik ook twee ISTQB Foundation cursussen geven, om degenen die echt als tester aan de slag gaan van de nodige bagage te voorzien.
Dat alles onder het toeziend oog van het hoogste management. De uiteindelijke opdrachtgever voor het project is de Division Vice President worldwide en die wil persoonlijk op de hoogte worden gehouden van de voortgang. Aardige man, ik heb intussen een teleconferentie met hem achter de rug en ik vind het heel prettig om te constateren dat de business echt betrokken is. Dan weet je tenminste voor wie je het doet!

2 gedachten over “De Klus

  1. Bekend plaatje zeg! 🙂 Maar wel het meest handige en duidelijke process voor testen in een gestructureerde omgeving…

  2. Nou, ik ben wel trots op zo’n knappe broer. Ik denk, dat ze daar inderdaad jou graag als docent hebben, want die digibeet van een zus van je snapt zowaar een beetje waar het over gaat. Ik neem aan , dat je je borst naar behoren hebt natgemaakt, om al hun problemen het hoofd te bieden. veel succes,abrazo, Els

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *