Back to the future

Pff, alweer een maand voorbij. Sinds ik terug ben uit Maleisië, heb ik me voorgenomen om één keer per maand wat op mijn blog te schrijven. In Maleisië kostte een keer per week geen enkele moeite; in Nederland is eens in de maand blijkbaar een hele opgave. De tijd gaat hier zo snel!

TA wielAfgelopen maand heb ik weer voor een flink deel besteed aan ISTQB. Opnieuw een Foundation cursus gegeven en opnieuw met goed resultaat. Met een beetje geluk zijn ze alle negen geslaagd, hoewel ik er bij één kandidaat niet helemaal gerust op ben. De nieuwe cursus Advanced Test Manager is af. We zijn vervolgens voortvarend aan de slag gegaan met Advanced Test Analyst.
Dat bevestigt mijn eerdere indruk: de ISTQB Advanced cursussen zijn er fors op vooruitgegaan. Was de vorige versie nog een soort grootste gemene deler van testmanager en (technisch) analist, waar iedereen zelf maar moest uitvissen wat voor hem of haar echt belangrijk was, de nieuwe syllabi zijn specifiek gericht op de betreffende rollen. Er wordt veel duidelijker aangegeven wat een tester in een bepaalde rol moet kennen en kunnen.

Maar ik heb ook heel andere dingen gedaan, deze maand. Onder andere een praktijkcursus Agile Testen gegeven: leuke gemengde groep van ervaren Agilisten en nieuwkomers. In zo’n groep leren mensen ook veel van elkaar; voor het uitwisselen en bediscussiëren van ervaringen is uitdrukkelijk ruimte gereserveerd. Ik leer er trouwens zelf net zo goed van. Dat kan ik dan weer in andere cursussen verwerken. Dit keer had ik een Scrum Master in de groep zitten en die bracht uit eigen ervaring enthousiast de voordelen van Agile over de Bühne. Mijn uitdaging in zo’n cursus ligt vooral in het overbrengen van het idee dat je ook binnen een Agile aanpak veel profijt kunt hebben van gestructureerde testmethoden en technieken. Agile en gestructureerd testen zijn geen tegenstanders maar bondgenoten, als je ze tenminste op een zinvolle manier combineert.

Het leukst van deze maand vond ik de collegereeks die ik heb mogen geven aan tweedejaars studenten Business IT & Management van de NHL Hogeschool in Leeuwarden. De docenten van die opleiding hadden het idee dat ze meer aandacht aan testen zouden moeten besteden. Daarvoor klopten zij, heel terecht, bij Polteq aan. ‘Of ik iets kon bedenken dat aansluit bij een practicumopdracht waarin de studenten zelf een app gaan ontwikkelen?’
TDDMijn voorstel was om ze die app te laten ontwikkelen via Test Driven Development. Dat slaat vele vliegen in één klap: Agile, eXtreme Programming, testen, (test-)automatisering, Continuous Integration, enzovoort. Dat vond men wel een goed idee. Ik op zich ook, het was tenslotte mijn eigen idee. Het betekende echter wel dat ik die hele collegereeks nog even zelf gauw in elkaar moest zetten, want zoiets hadden we niet kant-en-klaar op de plank liggen. Enfin, nu dus wel 🙂

College geven aan de NHL was heel leuk. Wat een brave, nette, geïnteresseerde studenten! Ze hingen aan mijn lippen, zelfs om vijf uur op de vrijdagmiddag. Of ze wat hebben geleerd weet ik niet, ze hebben immers nog geen tentamen gedaan.  De boodschap dat testen een ontzettend boeiend en leuk vak is, is in ieder geval goed overgekomen.

In CambridgeOver studenten gesproken: ik ben laatst een paar dagen naar Cambridge geweest. Daar volgt mijn dochter een stage in het kader van haar researchmaster Cognitieve Neurowetenschappen. Wat een stimulerende omgeving is dat! Innovatieve topwetenschap in een onvervalst Harry-Potter-decor. Ik zag daar hoe harmonieus verleden, heden en toekomst kunnen samengaan en iets moois opleveren.
Die parallel trek ik graag door naar ons testvak. Ook al bestaan we nog niet zo lang als Cambridge, ook wij hebben in de afgelopen jaren een prachtige traditie opgebouwd:  gestructureerd testen. Als we verder willen, de toekomst verkennen met Agile, context of behaviour driven, RST en wat dies meer zij, dan hoeven we daarvoor ons verleden niet overboord te zetten. TMap en ISTQB hebben een stevig fundament neergezet voor het testvak. Niet afbreken, maar opbouwen, daar komen we het verst mee.