Komkommertijd

Komkommer-606x1024Laten we het eens over juli hebben. Juli is traditioneel het begin van de komkommertijd. Iedereen is op vakantie of gaat binnenkort, dus er gebeurt eigenlijk niks, zou je zo zeggen. Maar dus niet deze afgelopen juli.

Het was weer een welbestede maand. Eindelijk had ook het KNMI door dat het zomer was geworden, dus het weer deed wat het moest doen. En dan valt het niet altijd mee om je aandacht bij het werk te houden, terwijl daar toch alle reden voor was.

Het begon al meteen goed: twee dagen cursus Requirements Review in Leeuwarden. Een aangepaste versie van onze standaard Review cursus, waar ik een aantal onderwerpen van Requirements Engineering doorheen had gemixt. Twee dagen op en neer naar Leeuwarden vind ik een beetje veel van het goede, dus ik bleef een nachtje in het Stenden hotel. Dat bleek een opleidingshotel te zijn, verbonden aan de Hogeschool. Erg leuk, allemaal enthousiaste jonge mensen die hun uiterste best deden om het de gasten naar de zin te maken. Ook lekker gegeten. Alleen, je moet geen haast hebben, want een beetje tempo moeten ze nog leren. Nou ja, ik had ook geen haast.
De cursus was leuk, de deelnemers geïnteresseerd en vanuit het cursuslokaal keek ik omlaag naar de haven van Leeuwarden. Ik zag de boten langsvaren en dacht: ‘Over een week of twee vaar ik daar misschien ook wel…’. Ach, ook bij een cursus dwalen je gedachten wel eens af. Maar daarover later meer.

IREBEen volgende memorabele juli-moment: voor het eerst kon ik mijn IREB Requirements Engineering cursus geven. Die had ik al meer dan een jaar geleden ontwikkeld, maar hij was steeds niet doorgegaan omdat er te weinig aanmeldingen waren. Nu dus eindelijk wel. De eerste keer een cursus geven is altijd spannend. Je hebt je best gedaan om er iets moois van te maken, maar je moet altijd afwachten hoe goed dat valt bij de deelnemers. Nou, dat ging dus wel. Niet dat iedereen meteen razend enthousiast was, maar de eindevaluatie was goed en ze vonden allemaal dat ze veel geleerd hadden. Uiteindelijk telt het examenresultaat. Hoewel ik altijd mik op 100% geslaagd, was ik met de gerealiseerde 75% best tevreden. Ik heb er ook zelf van geleerd en met de feedback van de cursisten ga ik een aantal verbeteringen in het cursusmateriaal doorvoeren. Met name de vragen van het oefenexamen kunnen een upgrade gebruiken. Nu maar hopen dat het niet wéér een jaar duurt eer de volgende cursus doorgaat.

Op de valreep, net voor mijn vakantie, de eerste dag van TMap Next Test Manager gegeven. Daar is niet zoveel vraag naar, dus dat was al weer een tijdje geleden dat ik die stof voor mijn neus kreeg. Maar goed, ’t is net fietsen: als je het eenmaal kent, verleer je het niet zo gauw.

Varen door FrieslandEn toen ineens, half juli, was het vakantie. We gingen iets doen wat we nog nooit eerder hebben gedaan, namelijk varen in Friesland met een motorjacht. Dat was weer eens heel wat anders: het water op met tien ton staal onder je voeten en krap twee uur ‘vaarles’ achter de rug. Zo’n boot, daar zit wel een stuur (‘roer’) op, maar geen rem. En met een beetje wind gaat ie zijn eigen gang, zonder dat ik als landrot meteen in de gaten had wat de bedoeling was.
Captain  on the bridgeMaar het was mooi weer en je gaat niet harder dan een opoefiets, dus echt brokken maken valt nog niet mee. Uiteindelijk werd het een prachtige tocht, door authentieke Friese dorpjes en met rustieke overnachtingen in het riet. Of, ter afwisseling, midden in het stadshart van Leeuwarden! Na een weekje varen kon ik best overweg met de boot, mede dankzij mijn voortreffelijke bemanning (eigenlijk bevrouwing).

Crisis
De vaarvakantie eindigde en de maand juli ook. De laatste dag was ik alweer aan het werk, dit keer met een cursus ISTQB Advanced Test Manager. Opvallend is dat we dit jaar ook in de zomermaanden nog best wat cursussen draaien. Zou het aan de crisis liggen, dat bedrijven hun mensen in de slappe tijd op cursus sturen, zodat er geen omzet verloren gaat? Dan hebben wij dus blijkbaar baat bij de crisis. ‘Elk nadeel hep z’n voordeel’, om een bekend Nederlands filosoof te citeren.