April deed wat ie wil…

… en ik eigenlijk ook!
Een terugblik op april staat voor mij op de eerste plaats in het teken van TestNetNieuws, waarvan ik de nobele rol van hoofdredacteur mag vervullen. Het was een drukke maand wat dat betreft, maar ook een heel bevredigende.

Het begon met de publicatie van de eerste TestNetNieuws Weekly, op 3 april.  Dat was best een spannende gebeurtenis. Het was immers voor ons, als TNN-redactie, allemaal nieuw: de techniek, de procedures, de tijdlijnen, de mogelijkheden voor commentaar.

TNN Weekly - de eersteMaar het ging allemaal van een leien dakje. Alleen de bezoekersaantallen vielen me in het begin wat tegen. Iedere week mailen we een Nieuwsflits naar alle TestNet leden met een directe link naar de Weekly. Dat zou, met ruim anderhalf duizend leden, toch heel wat hits moeten opleveren, dacht ik. Maar na de eerste dag stond de teller op krap dertig bezoeken. Met behulp van een Tweet-storm kwamen er de volgende dag nog vijfendertig bij. Pas bij de vierde Weekly kwamen we voor het eerst uit op meer dan honderd bezoeken op één dag. Inmiddels heeft de Weekly bijna zeshonderd unieke bezoekers gehad. Dat moet nog beter kunnen, beste lezer! Voor het zomerreces zou ik toch graag alle TestNetters tenminste één keer op bezoek willen zien komen. Dus hier klikken, graag.

Wat ook nog wel wat beter mag: het discussiëren, geven van commentaar op en naar aanleiding van de stukken. Het doel van de redactie is om de TNN Weekly te laten uitgroeien tot een drukbezocht discussieforum over alles wat met software testen te maken heeft. Zo woedt er op dit moment een verhit debat op Twitter tussen vóór- en tegenstanders van gecertificeerde testopleidingen. Je zult begrijpen dat ik als doorgewinterde ISTQB-docent (met alle certificaten op zak) tot het kamp van de voorstanders behoor. Wat niet wil zeggen dat ik de argumenten van de tegenstanders niet wil aanhoren: een discussie over zo’n onderwerp zie ik graag langskomen. En dan lijkt het me leuk om daar de TNN Weekly voor te gebruiken. Dus, beste voor- of tegenstander: schrijf een stukje voor TestNetNieuws en start een discussie om alle argumenten nu eens helder op een rijtje te krijgen. Want via Twitter schiet het echt niet op.

Dan was er de TNN Special, de PDF-versie die dit keer gekoppeld was aan het voorjaarsevenement en hetzelfde thema heeft, namelijk ’testautomatisering’. Een boeiend onderwerp, waar we ruim twintig inzendingen voor hebben binnengekregen. Die waren voor een groot deel van testers die op het evenement zelf een presentatie gaan geven. Ook weer leuk om te doen, maar wel een berg werk. Het moet allemaal binnengehaald worden (sommige auteurs hebben wel eens een reminder nodig :-)), geredigeerd, zowel inhoudelijk als taalkundig, opgemaakt met de juiste stijlen en de juiste plaatjes op de juiste plaats… En dan allemaal in een strikt afgesproken tijdframe, want we willen natuurlijk wel ruim vóór het evenement klaar zijn en de TNN kunnen publiceren.
Hoewel het op het moment van schrijven nog niet af is, kan ik al wel verklappen dat dat gaat lukken. Het is weer een prachtig nummer geworden. Ik prijs me gelukkig dat we een zo brede schare auteurs en een zo goed gemotiveerde, op elkaar ingespeelde en efficiënt werkende redactie hebben! Want dat laatste is wel nodig om het, met vrijwilligers in de avonduren, voor elkaar te krijgen. Het lijkt allemaal zo simpel, zeker als je het eindresultaat ziet, maar, geloof me, het is iedere keer weer een huzarenstukje.

Bij Polteq was het voor mij deze maand weer gezellig druk: de nieuwe ISTQB Advanced Test Manager training is ingediend bij de BNTQB en we zijn nu druk bezig met de laatste loodjes voor de Test Analyst training.
TMapVerder een TMap Test Engineer training gegeven op locatie bij een klant, een TMap examen afgenomen met 100% geslaagden en gewerkt aan de opzet van een nieuwe trainingsaanpak voor MKB-klanten, die we de werktitel ‘Goede Start’ hebben meegegeven. De eerste contacten zijn dank zij onze accountmanager Rolien al bijna contracten geworden, dus dat gaat snel de goede kant op. Verder heb ik, samen met Jeroen, een interne avond over Requirements Engineering gegeven op basis van onze IREB Foundation training. De belangstelling was groot, ruim twintig collega’s waren komen opdagen.
Ik heb trouwens deze maand ook mijn jaarlijkse beoordelingsgesprek gehad, en ik mag weer een jaartje blijven :-). Er kon zelfs een bonus op overschieten, want het gaat, alle somberte over de crisis ten spijt, best wel goed bij Polteq.

Handboormachine van de rommelmarktIn de privé-sfeer beleefde ik de – voorlopig – laatste Koninginnedag. Als WA het net zo lang uithoudt als zijn moeder, ben ik dik negentig eer er weer een koningin op de troon komt te zitten. Ik heb het er dus maar eens goed van genomen. De halve dag natuurlijk aan de buis gekluisterd, de andere helft besteed aan het per fiets een paar vrijmarkten in de omgeving bezoeken. Ik ga er altijd heen met de uitdrukkelijke intentie om niets te kopen, maar dat lukt me nooit. Ik tikte op de rommelmarkt in Vleuten voor anderhalve Euro een handboormachientje op de kop, precies eentje zoals mijn vader vijftig jaar geleden had. Anderhalve Euro nostalgie, en hij doet het nog ook. Daar heb ik nou lol in …