2016…

‘Time flies when you’re having fun.’

Blijkbaar veel fun gehad, de laatste tijd, want ongemerkt is het alweer anderhalf jaar verder, sinds ik voor het laatst iets op mijn blog schreef. Dat kun je niet meer echt een regelmaat noemen. We zullen het maar op een writers block houden, want de enige andere verklaring is Alzheimer, en daar ben ik nog niet aan toe…

Tja, wat is er allemaal gebeurd in die tijd? Veel natuurlijk, maar vooral veel van hetzelfde. Dat is niet echt een stimulans om te schrijven.

Eerst maar even wat vakantiekiekjes om in de stemming te komen.

Barracuda

Barracuda (mei 2015, Bonaire)

Sequoia NP

Sequoia (augustus 2015, Californië)

Bij De Blocq van Kuffeler

Bij De Blocq van Kuffeler (oktober 2015, Almere)

Skûtsjesilen in Grou (juli 2016)

Skûtsjesilen (juli 2016, Grou)

Dat schiet lekker op, nietwaar.

Qua werk was het de ene testtraining na de andere. Jemig, wat was het druk! Blijkbaar wil iedereen tester worden, vooral via Polteq. We hebben daarvoor onder andere het fenomeen ‘Masterclass’, waarin we groepjes universitaire schoolverlaters uit alle richtingen en windstreken in een maand of twee opleiden tot professionele testers. Mijn collega Erik en ik hebben in het afgelopen jaar al vijf zulke klasjes onder handen gehad. Daarmee is Nederland een stuk of veertig goed opgeleide testers rijker geworden. Ik vind het fijn om te doen: ze hangen aan je lippen, je kunt er echt je ei in kwijt en later komen ze je vertellen dat ze er in de praktijk zo geweldig mee aan de slag kunnen.

Masterclass: zo leuk kan het zijn!

De Masterclass: zo leuk kan het zijn!

Vakinhoudelijk ben ik me de laatste tijd steeds meer aan het verdiepen in het vakgebied van Requirements Engineering. Voor testers een buitengewoon belangrijke discipline, want wat valt er nou te testen als er geen requirements zijn? Toch? Ik ben terecht gekomen in de IREB-familie, de International Requirements Engineering Board.

IREB

Daar heb ik het al eerder over gehad, dus het moge bekend zijn dat ik daarin cursus geef, dat ik betrokken ben bij het vertalen van examenvragen en dat ik deelneem aan de werkgroep die de Advanced Level Elicitation and Consolidation syllabus 2.0 ontwikkelt.
Van het een komt het ander: sinds het voorjaar ben ik penningmeester van de club geworden. Ach, een beetje met centjes stoeien. Maar dit is wel echt serieus, niet zozeer die centjes, maar meer het als lid van de Executive Committee de tent draaiende houden en een visie voor de toekomst mee ontwikkelen. Het leuke van een internationale organisatie: je komt nog eens ergens…

goteborgzurich

Daarnaast ben ik sinds kort Certified Agile Business Analyst, omdat ik dat nodig had om de bijbehorende tweedaagse CABA-cursus te mogen geven. Daar heb ik direct alweer een launching customer mee mogen plezieren, dit keer in België nog wel.
Tussen de trainingen door is er zelfs af en toe tijd om ‘echt’ te werken. Ik ben bezig om voor een groot stuwadoorsbedrijf uit de Rotterdamse haven het testbeleid op te zetten. Dat betekent veel luisteren, veel nadenken en af en toe iets slims zeggen; de theorie op zo’n manier in de praktijk brengen, dat mensen ‘vanzelf’ de goede dingen gaan doen.
Of dat gaat lukken…